CEASUL AL SASELEA


Veniti sa ne închinam... (de 3 ori).

Psalmul 53

Dumnezeule, întru numele Tau mântuieste-ma si întru puterea Ta ma judeca. Dumnezeule, auzi rugaciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele. Ca strainii s-au ridicat împotriva mea si cei tari au cautat sufletul meu si n-au pus pe Dumnezeu înaintea lor. Ca iata, Dumnezeu ajuta mie si Domnul este sprijinitorul sufletului meu. Întoarce-va cele rele vrajmasilor mei; cu adevarul Tau îi vei pierde pe ei. De bunavoie voi jertfi Tie; lauda-voi numele Tau, Doamne, ca este bun, ca din tot necazul m-ai izbavit si spre vrajmasii mei a privit ochiul meu.

Psalmul 54

Auzi, Dumnezeule, rugaciunea mea si nu trece cu vederea ruga mea. Ia aminte spre mine si ma asculta; mâhnitu-m-am întru nelinistea mea si m-am tulburat de glasul vrajmasului si de necazul pacatosului. Ca a abatut asupra mea faradelege si întru mânie m-a vrajmasit. Inima mea s-a tulburat întru mine si frica mortii a cazut peste mine; teama si cutremur au venit asupra mea si m-a acoperit întunericul. Si am zis: "Cine-mi va da mie aripi ca de porumbel, ca sa zbor si sa ma odihnesc?" Iata m-as îndeparta fugind si m-as salaslui în pustie. Asteptat-am pe Dumnezeu, Cel ce ma mântuieste de putinatatea sufletului si de vifor. Nimiceste-i, Doamne, si împarte limbile lor ca am vazut faradelege si dezbinare în cetate. Ziua si noaptea o va înconjura pe ea peste zidurile ei; faradelege si osteneala în mijlocul ei si nedreptate; si n-a lipsit din ulitele ei camata si viclesug. Ca de m-ar fi ocarât vrajmasul, as fi rabdat, si daca cel ce ma uraste s-ar fi falit împotriva mea, m-as fi ascuns de el. Iar tu, omule, asemenea mie, capetenia mea si cunoscutul meu, care împreuna cu mine te-ai îndulcit de mâncari, în casa lui Dumnezeu am umblat în acelasi gând! Sa vina moartea peste ei si sa se coboare în iad de vii, ca viclesug este în locasurile lor, în mijlocul lor. Iar eu, catre Dumnezeu am strigat si Domnul m-a auzit pe mine. Seara si dimineata si la amiezi spune-voi, voi vesti si va auzi glasul meu. Izbavi-va cu pace sufletul meu de cei ce se apropie de mine, ca multi erau împotriva mea. Auzi-va Dumnezeu si-i va smeri pe ei, Cel ce este mai înainte de veci. Ca nu este în ei îndreptare si nu s-au temut de Dumnezeu. Întins-au mâinile lor împotriva aliatilor lor, întinat-au legamântul Lui. Risipiti au fost de mânia fetei Lui si s-au apropiat inimile lor; muiatu-s-au cuvintele lor mai mult decât untdelemnul, dar ele sunt sageti. Arunca spre Domnul grija ta, si El te va hrani; nu va da în veac clatinare dreptului. Iar Tu, Dumnezeule, îi vei coborî pe ei în groapa stricaciunii. Barbatii varsatori de sânge si vicleni nu vor ajunge la jumatatea zilelor lor; iar eu voi nadajdui spre Tine, Doamne.

Psalmul 90

Cel ce locuieste în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperamântul Dumnezeului cerului se va salaslui. Va zice Domnului : "Sprijinitorul meu esti si scaparea mea; Dumnezeul meu, voi nadajdui spre Dânsul". Ca El te va izbavi din cursa vânatorilor si de cuvântul tulburator. Cu spatele te va umbri pe tine si sub aripile Lui vei nadajdui; ca o arma te va înconjura adevarul Lui. Nu te vei teme, de frica de noapte, de sageata ce zboara ziua, de lucrul ce umbla în întuneric, de molima ce bântuie întru amiaza. Cadea-vor dinspre latura ta o mie si zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia. Însa cu ochii tai vei privi si rasplatirea pacatosilor vei vedea. Pentru ca pe Domnul, nadejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scapare tie. Nu vor veni catre tine rele si bataie nu se va apropia de locasul tau. Ca îngerilor Sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca în toate caile tale. Pe mâini te vor înalta ca nu cumva sa împiedici de piatra piciorul tau. Peste aspida si vasilisc vei pasi si vei calca peste leu si peste balaur. "Ca spre Mine a nadajduit si-l voi izbavi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el, ca a cunoscut numele Meu. Striga-va catre Mine si-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, si-i voi arata lui mântuirea Mea".

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori).

De se cânta: Dumnezeu este Domnul..., se zice troparul sfântului ce se va întâmpla. Slava... Si acum... Neavând îndrazneala... (vezi mai jos). Iar de este Aliluia, se cânta troparul acesta, glasul al 2-lea:

Cel ce în ziua si în ceasul al saselea pe Cruce ai pironit pacatul, cel cu îndrazneala, facut de Adam în rai, si zapisul gresealelor noastre rupe-l, Hristoase Dumnezeule, si ne mântuieste pe noi.

În acest timp, se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri care urmeaza:

Stih 1: Auzi, Dumnezeule, glasul meu si nu trece cu vederea rugaciunea mea.

Stih 2: Eu catre Dumnezeu am strigat si Domnul m-a auzit pe mine.

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Neavând îndrazneala pentru pacatele noastre cele multe, tu, pe Cel ce S-a nascut din tine roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca mult poate rugaciunea Maicii spre îmblânzirea Stapanului. Nu trece cu vederea rugaciunile pacatosilor Preacurata, ca Milostiv este si poate sa mântuiasca, Cel ce a voit a patimi pentru noi.

În Postul Mare aici se cânta, din triod, troparul profetiei, Slava... Si acum... acelasi tropar, apoi se citeste Paremia, tot de acolo, si se continua cu troparul urmator:

Degrab sa ne întampine pe noi îndurarile Tale, Doamne, ca am saracit foarte. Ajuta noua Dumnezeule, Mântuitorul nostru, pentru slava numelui Tau. Doamne, izbaveste-ne pe noi si curateste pacatele noastre pentru numele Tau.

Sfinte Dumnezeule... Preasfânta Treime... Tatal nostru...

De nu este Postul Mare, se zice condacul sfântului ce se va întâmpla. Iar de este Post, se zic troparele acestea, pe glasul al 2-lea:

Mântuire ai lucrat în mijlocul pamântului, Hristoase Dumnezeule; pe Cruce ai întins preacurate mâinile Tale, adunând toate neamurile cele ce striga: Doamne, slava Tie.

Slava...

Preacuratului Tau chip ne închinam, Bunule, cerând iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe Cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceea, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mântuiesti lumea.

Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ceea ce esti izvorul milei, învredniceste-ne pe noi de milostivire, Nascatoare de Dumnezeu. Cauta spre poporul cel pacatos si arata, ca totdeauna, puterea ta. Ca întru tine nadajduind, strigam tie: "Bucura-te" , ca si oarecând Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup.

Troparele de mai sus se zic luni, marti si joi; iar miercuri si vineri se zice acest tropar al Crucii si al Nascatoarei de Dumnezeu, pe acelasi glas:


Preamarita esti, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Laudamu-te pe tine, ca prin Crucea Fiului tau s-a surpat iadul si moartea s-a omorât si cei morti ne-am sculat si vietii ne-am învrednicit; raiul am luat, desfatarea cea de demult. Pentru aceasta multumind, slavim ca pe Cel puternic, pe Hristos Dumnezeul nostru si singurul mult-Milostiv.

Apoi Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce în toata vremea... (cauta la Miezonoptica din toate zilele), Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii... Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Iar de este Postul Mare, se zice rugaciunea Sfântului Efrem Sirul: Doamne si Stapânul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Iar daca se citesc Mijloceasurile, în loc de rugaciunea de mai jos: Dumnezeule si Doamne al puterilor..., se zice rugaciunea: Stapâne Dumnezeule, Parinte atotputernice... (cauta la Miezonoptica din toate zilele).

Iar când nu este nici Post si nici nu se citesc Mijloceasurile, se zice aceasta

Rugaciune a Marelui Vasile

Dumnezeule si Doamne al Puterilor si Ziditor a toata faptura, Care, pentru milostivirea milei Tale celei neasemanate, pe Unul-Nascut Fiul Tau, pe Domnul nostru Iisus Hristos L-ai trimis spre mântuirea neamului nostru si, prin cinstita Crucea Lui, zapisul pacatelor noastre L-ai rupt si ai biruit întru Dânsul stapâniile si puterile întunericului; Însuti Stapâne, Iubitorule de oameni, primeste aceste rugaciuni de multumire si de cerere ale noastre, ale pacatosilor, si ne izbaveste pe noi de toata caderea în pacat cea de tot pierzatoare si întunecata si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti care cauta sa ne faca rau. Patrunde cu frica Ta trupurile noastre si nu pleca inimile noastre spre cuvinte sau gânduri rele, ci cu dorirea Ta hraneste sufletele noastre. Ca spre Tine totdeauna cautând si cu lumina cea de la Tine povatuiti fiind, la Tine, Lumina cea neapropiata si pururea fiitoare privind, neîncetata marturisire si multumire Tie sa înaltam, Tatalui celui fara de început, împreuna Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfântului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.

Sfârsitul Ceasului al saselea.


Daca s-a cântat: Dumnezeu este Domnul... se citeste Obednita.

Iar de este Aliluia, aceasta se citeste dupa Ceasul al noualea.