Pilda Samarineanului milostiv

"să iubim pe toti oamenii"

 

 

 Iisus ne-a spus că cea mai mare poruncă este să-L iubim pe Dumnezeu din toate puterile noastre si pe aproapele nostru la fel cum ne iubim pe noi: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima

 ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti “(Mt.22:37-39).

Dar oare cine este aproapele nostru? Toti oamenii! Nu contează culoarea pielii, religia, nationalitatea; toti avem în noi chipul lui Dumnezeu, si de aceea trebuie să trăim în bună întelegere, ajutându-ne atunci când cineva se află în strâmtorare.

De altfel Domnul Iisus ne porunceste: “toate câte voiti să vă facă vouă oamenii, asemenea si voi faceti lor, că aceasta este Legea si proorocii”(Mt.7:12).

Pentru că oamenii din timpul

 Mântuitorului credeau că aproapele este rudenia, vecinul sau cel din acelasi neam,El spune următoarea pildă în care le arată cine este aproapele:

Luca cap.10

“30. Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort. 

31. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi. 

32. De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi. 

33. Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila, 

34. Si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el. 

35. Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da. 

36. Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari? 

37. Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea.”

În vremurile acelea, samarinenii erau considerati un neam de păcătosi, iar evreii se fereau de ei. Dar, după cum am văzut, în pildă tocmai un samarinean salvează viata

 omului aceluia.

Toti suntem datori să facem credinta noastră vie si lucrătoare prin fapte, ajutându-i pe cei care se află în nevoi

, stiind că oricând si noi putem ajunge în situatia aceasta si, la rândul nostru vom astepta ajutorul

 semenilor nostri.

Deasemenea nu trebuie să uităm că, ajutând ne agonisim comori în ceruri, “unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta” (Mt.6:19-21).