Pace celor ce vin!
Bucurie celor ce rămân!
Binecuvântare celor ce pleacă!
Vă aflați pe situl web al Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Panteleimon, mare mucenic și tămăduitor", Roma.
Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" a luat ființă, sub formă de paraclis pentru spitale, la data de 8 iunie 2008, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Preotul slujitor de la început este părintele Augustin Gheorghiu, care a fost hirotonit preot misionar pentru spitalele din Roma în data de 2 decembrie 2007. În 8 iunie 2008 începe slujirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în cadrul unui spațiu amenajat în biserica catolică San Giuseppe Cottolengo din Viale di Valle Aurelia 62, Roma, prin bunăvoința parohului catolic don Giuseppe Grazioli și cu binecuvântarea episcopului catolic de sector, mons. Benedetto Tuzia.
În anul 2011 au loc câteva modificări statutare ale parohiei noastre: Presfințitul Părinte Episcop Siluan, prin Decizia nr. 1258/2001, decide desființarea Paraclisului "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" și înființarea Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" (Decizia nr. 1259/2011), începând cu data de 1 septembrie 2011, numind în continuare paroh pe părintele Augustin Gheorghiu prin Decizia nr. 1261/2011. Tot în anul 2011, urmare a nevoilor pastorale ale parohiei catolice gazdă, am fost nevoiți să căutăm un alt spațiu pentru comunitatea noastră, ocrotită de Sfântul Panteleimon.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, părintele Augustin face un scurt pelerinaj la Mănăstirea Argeșului cu ocazia sărbătoririi Sfintei Mucenițe Filoteea de la Curtea de Argeș, în zilele de 5-8 decembrie 2011. Acolo, cu aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepscop Calinic al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, oferă, în numele familiei sale, un acoperământ pentru acoperirea sfintelor moaște ale sfintei Filoteea. Primește ca binecuvântare pentru parohie, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepscop Calinic, un sfânt acoperământ ce a acoperit Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteea.
Urmare a unui pelerinaj cu familia în Grecia în februarie 2012, ajungând la Mănăstirea Bunavestire și a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou din Nea Makri, pe 24 februarie, primim în dar de la maica stareță și obștea mănăstirii un papuc al sfântului Efrem, care a fost apoi pus spre închinare în biserică.
Cu ajutorul Domnului, în data de 29 iunie 2012, de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, parohia "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" din Roma are un nou sediu. În cadrul institutului "Oblati din San Giuseppe", cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și sprijinul episcopului catolic, mons. Benedetto Tuzia, și prin sprijinul frățesc în duhul lui Hristos al părintelui Superior General Michele Piscopo, osj, și al pr. Brian, rectorul Institutului "Oblati di San Giuseppe", am primit pentru slujire fosta biserică a institutului, care de 50 de ani era folosită ca sală de conferințe.
După două luni de renovare a bisericii, prin sprijinul consilierilor parohiali și al tuturor credincioșilor parohiei noastre, ne găsim acum în această nou lăcaș de slujire. În data de 29 iulie 2012, Duminică, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vizitat parohia noastră, binecuvântând Sfântul Lăcaș de slujire, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, și întărind prin cuvântul său comunitatea noastră și raportul cu frații catolici care ne găzduiesc. La agapa frățească de după Liturghie, organizată de credincioșii parohiei, au luat parte și membrii comunității Oblati di San Giuseppe. Tot atunci s-a semnat primul acord de găzduire între Institutul "Oblati di San Giuseppe" și Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon", întărit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
Astfel, cu binecuvântarea întâistătătorului nostru, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, parohia noastră cinstește ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon, pe Sfânta Muceniță Filoteea de la Curtea de Argeș, și pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător, din Nea Makri, Grecia. Menționăm, deasemenea, că se găsesc în parohie, spre cinstire, o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Panteleimon, în icoana pictată a sfântului (dăruită de pr. ierom. ștefan de la Schitul "Sfântul Ilie" în anul 2008), acoperământul sfintelor moaște ale Sfintei Filoteea, și un papuc al Sfântului Efrem cel Nou.
Un eveniment care poate fi amintit din viața parohiei este săvârșirea unei Vecernii Solemne, în limba italiană, în data de 9 iunie 2011, într-o perioadă plină de binecuvântare, aflându-ne între minunatele sărbători a Înălțării Domnului și a Pogorârii Duhului Sfânt. Cu ajutorul Domnului, slujba Vecerniei a fost una cu totul specială, întrucât a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, împreună cu preoți și diaconi ortodocși români din Roma și împrejurimi. La aceasta au participat și preoți și diaconi reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice și ai Patriarhiei Moscovei. Au asistat episcopul catolic mons. Benedetto Tuzia și reprezentanți ai confesiunilor creștine din Roma.
Un alt eveniment organizat de către părintele paroh și de parohia "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" a fost o Vecernie în limba italiană, în data de 11 mai 2012, sărbătorind pe Sfântul Mucenic Pangratie soldatul, la Basilica di San Pancrazio, unde se află capul sfântului și catacombele Sf. Pangratie. La această slujbă au participat preoți ortodocși români din Roma și împrejurimi, și a asistat la Vecernie și episcopul catolic mons. Benedetto Tuzia. Părintele paroh al Basilicii, pr. Ernest, a dăruit părintelui Augustin, parohul parohiei "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon", o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Pangratie soldatul, puse spre cinstire în biserică. După pelerinajul în țara Sfântă, organizat în februarie-martie 2013 de către parohia noastră prin Centrul de Pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, urmare a închinării la Mănăstirea Sfântului Sava și la Mănăstirea Sfântului Teodosie, părintele paroh a adus spre închinare părticică din sfintele moaște ale sfinților cuvioși uciși de către perși la Mănăstirea Sf. Sava, sărbătoriți în 20 martie, care se află spre închinare în biserică.
În limitele spațiului și timpului permise, printre principalele proiecte din viața parohiei noastre putem aminti de preocuparea permanentă față de copiii credincioșilor printr-o min-cateheză duminicală. Părintele paroh se ocupă în continuare de vizitarea bolnavilor din spitalele din Roma, mai ales cele din zona parohiei, de discuții cu tinerii ce doresc să se căsătorească sau doresc să boteze pruncii, de ajutorarea familiilor sărace sau cu mulți copii. Se încearcă implementarea în parohia noastră a tuturor proiectelor propuse de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Patriarhia Română.
În Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon" s-au organizat, în colaborare cu Caritas-Migrantes Diocesana di Roma, un curs gratuit de limbă italiană, cu recunoaștere europeană, pentru români, un curs numit ?Essere genitori in una societŕ multiculturale" (A fi părinți într-o societate multiculturală), adresat tinerilor părinți care au copii în școlile din Roma, și un proiect de vizite medicale adresat femeilor de diferite vârste, împreună din ASL regional din Roma.
Părintele paroh Augustin Gheorghiu este căsătorit cu doamna preoteasă Alina Chiruță, fizioterapeut. Bunul Dumnezeu le-a dăruit trei copii.
Pentru rugăciunile Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon, ale Sfintei Mucenițe Filoteea, și ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel nou, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, ne miluiește și ne mântuiește pe noi și lumea Ta!
Biserica:
Oblati di San Giuseppe, Via Adriano I, no. 189/B, Roma
Program de slujire:
Duminica:
ora 08h00: Utrenia
ora 9h30 : Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, convorbiri duhovnicești și administrative; După Sf. Împărtășanie se face cateheză cu copii despre Evanghelia și Sfinții sărbătoriți
Sâmbăta:
de la orele 14 la 19: Sf. Spovedanie, Vecernie, Botez, Cununie (cu programare)
Sărbători:
ora 9h00: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
În fiecare Joi: ora 9h00: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie; începând cu ora 11h30: program de spovedanie.
Prima Duminică din lună:
ora 14h00: Sfântul Maslu
A treia Duminică din lună:
după Liturghie, Convorbiri Duhovnicești: de ex., discuția unei cărți, pelerinaj cu credincioșii din parohie la sfinți și biserici în Roma.
Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitorule Panteleimon, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșale sufletelor noastre!
Preot Paroh Augustin Gheorghiu
CHEMARE DUHOVNICEASCĂ:
Ai pierdut adevărata legătură cu Dumnezeu din Biserica lui cea Drept-Slăvitoare, ai obosit de acest deșert al vieții fără Duh și fără principii sănătoase, vrei poate să continui să trăiești în har și binecuvântare, sfințindu-ți viața, spovedindu-te și apropiindu-te de Sfântul Trup și Cinstitul Sânge al Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu vrednicie, vrei ca Dumnezeu să-ți binecuvânteze familia pe care vrei s-o întemeiezi prin Căsătorie - Taina Sfintei Cununii, sau să oferi copilului tău posibilitatea luminării lui prin Taina Sfântului Botez, să-ți sfințești casa sau mașina, sau ai nevoie pur și simplu de un sfat și o binecuvântare...Nu ezita, folosește-te de darurile pe care Dumnezeu ți le-a pregătit să ți le dea în Biserica din care și tu faci parte: Biserica Ortodoxă Română.
Cu aleasă prețuire în Hristos, Domnul nostru,
P. Augustin GHEORGHIU,
Parohia Sfântul Panteleimon / Parrocchia San Panteleimon
Parohia Sf. Panteleimon, Via Adriano I, nr. 189/B, Roma (200 metri de Metro A Battistini)